E-dergi
e-dergi

Proje

Sivas Stadyumu

Ekolojik kriterlerin dikkate alındığı Sivas Stadyumu'nda bina kabuğu kompakt ve içe dönük olarak tasarlanmış. Kuzey cephesi çift cidarlı olan yapının enerji ve su tüketimi de oldukça düşük...

Sivas Stadyumu’nun tasarım kararlarında, Sivas’ın soğuk-kuru iklim bölgesinde yer alması, kış aylarını ise yoğun kar yapısı altında sert kuzey rüzgarları ile geçiriyor olması ön plana çıkmış. Buna göre stadyum, enerji verimliliği yüksek pasif iklimlendirme önlemleri, aktif enerji üretim sistemleri, yağmur suyu hasadı ve gri su döngüsü gözönünde bulundurularak, ekolojik tasarım kriterlerine göre tasarlanmış.
 Sivas Stadyumu’nun soğuk iklim bölgesinde olmasından dolayı bina kabuğunun kompakt ve içe dönük olarak tasarlanması, soğuk rüzgârlara karşı kuzeyde tampon bölge oluşturulması, iklimlendirme maliyetlerinin azaltılması yönünden oldukça avantajlı bir durum oluşturmuş.

Çift cidar cephe
Sivas Stadyumu’nda kuzey cephe çift cidarlı tasarlanmış ve iç kabukta hava ile ısı yalıtımı sağlayacak bir alan yaratılmış. Kuzeydeki alan, güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket ile doğal hava akışlarına izin verecek şekilde organize edilmiş. Buna göre bu çift cidarlı sistem, kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasına da izin veriyor. Bu yaklaşım ile bina ısıtma ve havalandırma eylemleri için harcanan enerji miktarının önemli ölçüde azaltılması amaçlanmış. Ayrıca güney cephede oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık, “S” biçiminde oluşturularak yüzey alanı artırılmış ve bu sayede rüzgardan daha efektif yararlanılması amaçlanmış.
Yaz aylarında kuzey cephedeki rezerv kapaklar açılıyor ve cidarlar arası hava transferine izin veriliyor. Kuzey cephenin doğrudan güneş ışınımına maruz kalmaması, bu cephenin diğer cephelerden daha soğuk olmasına ve bu sayede cidarlar arasında alçak basınç noktalarına sebep oluyor. Böylelikle cidarda sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerji de en aza indiriliyor.



Soğuk iklim bölgelerinde, doğu ve batı cepheleri, güney ve kuzey cephelere göre 3 kat daha fazla ısıtıcı güneş radyasyonuna maruz kalıyor. Bu veri doğrultusunda Sivas Arena’da doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturulmuş ve ısıtıcı etkisi olan güneş ısınımlarının içeri alınmasına izin verilmiş. Bu yaklaşım, bina ısıtma eylemlerini önemli ölçüde azaltıyor.
Arena’nın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun hasadında kullanılıyor. Toplanan su, rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve WC sifonlarında kullanılıyor. Bu yaklaşım bina su tüketim miktarını önemli ölçüde azaltıyor.
Sivas Arena’da güneş panelleri, güneş ışınlarını dik alacak şekilde güney cephede konumlandırılmış. Yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 W’lık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798.000 W’lık enerji üretilecek. Bir evin günde 5000 W enerji tükettiği kabul edildiğinde, stadyumda üretilen enerji 160 evin harcadığı enerjiye karşılık geliyor. Bu bağlamda bina kendi enerjisini üreterek enerji maliyetlerini de minimuma indirecek.

Künye
Mimari Tasarım: BKA-Bahadır Kul Architects
Lokasyon: Sivas
Uygulama Süreci: 2014-2016
Kapasite: 25 bin kişi
Toplam İnşaat Alanı: 58.700 m2
Toplam Proje Alanı: 131.000 m2
İşveren: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Yüklenici: Can İnşaat ve Ticaret A.Ş. ile Kahraman İnşaat ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
Mekanik: Esra Mühendislik
Çelik Konstrüksiyon: Özbakan Makina
Fotoğraflar: KET Kolektif
Aydınlatma: Philips
Prefabrik Elemanlar: Nigbaş
Cephe Kaplaması: Trimo (modüler sistem)
Cephe Uygulama Firması: ESKA Metal
Doğramalar: Başaran Group
Camlar: Tentesol (Trakya Cam)


Geri
share on twitter share on facebook