E-dergi
e-dergi

Ürün & Proje

Sivasspor'un Yeni Stadında ALUFORM Taşyünü Cephelerimiz Tercih Edildi

Galip Canoğlu
Aluform Pekintaş
Satış ve Pazarlama Müdürü


Sivasspor'un yeni yuvası olarak inşaa edilen 4 Eylül Stadyumu'nun cephe kaplamalarında özel geçme sistemli taşyünü cephe panellerimiz tercih edildi.

25 bin seyirci kapasiteli stadyum ilk “ekolojik stat” olarak inşa edildi. Sivas’ın ağır kış şartları ve yoğun kar yağışı dikkate alınarak tasarlanan stadyumun aynı zamanda aktif enerji üretim sistemleri de bulunuyor. Enerjisinin büyük bölümünü kendisi üreten statta, yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 W’lık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798 bin W’lık enerji üretiliyor. Kendi enerjisini üreterek, enerji maliyetlerini minimuma indiren statta, yağmur suyu da depolanarak sulama amaçlı kullanılabiliyor.

Bu bağlamda ciddi enerji tasarrufu sağlayan Sivas Stadı’nda kuzey cephe çift duvarlı olarak inşa edildi. İç cephede hava ile ısı yalıtımı sağlayacak alan oluşturuldu. Kuzeydeki alan, güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket ile doğal hava akışlarına izin verecek şekilde tasarlandı. Sistem, kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasını sağlıyor. Böylelikle bina ısıtma ve havalandırması için harcanan enerji miktarına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Statta güney cephede oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık, “S” biçiminde oluşturularak yüzey alanı artırıldı. Bu sayede rüzgardan daha fazla yararlanılması amaçlandı.



Stadyum, yaz aylarında ise kuzey cephedeki rezerv kapaklar açılıp, duvarlar arası hava transferine izin verilebilecek şekilde tasarlandı. Kuzey cephenin doğrudan güneş ısınımına maruz kalmaması bu cepheyi diğerlerinden soğuk tutuyor, böylelikle duvarlar arasında alçak basınç noktası oluşturuluyor. Bu durum duvarlar sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerjiyi en aza indiriyor. Soğuk iklim bölgesinde, doğu ve batı cepheleri, güney ve kuzey cepheye göre üç kat daha fazla ısıtacak güneş radyosyonuna maruz kalıyor. Bu nedenle Sivas Stadı’nda doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturuldu ve ısıtıcı etkisi olan güneş ısınımlarının içeri alınmasına izin verilecek şekilde planlandı. Bu yaklaşımın, bina ısıtma eylemlerini önemli ölçüde azaltması bekleniyor. Stadın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun toplanmasını da sağlıyor. Toplanan su, oluşturulacak rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve rezervuarlarda kullanılabilecek. Bu sayede su tüketim miktarının önemli ölçüde azaltılması planlandı.

Stadyumun temeli, 25 Mayıs 2013 tarihinde Spor ve Gençlik Bakanı Suat Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Sivasspor Kulüp Başkanı Mecnun Otyakmaz’ın katılımıyla atılmıştı.


Geri
share on twitter share on facebook