
E-Bültene Abone Olun
|
HVAC Sistemi ile Entegre, Yenilikçi bir Giydirme Cephe Sistemi Akıllı Cephe Sistemi![]()
ERCAN BAŞER / Toprak Akıllı Cephe Sistemleri Ltd. Şti.
GİRİŞ
YÖNTEMLER
LİTERATÜR ARAŞTIRMASI
Bu tanım, üç ana unsuru kapsamaktadır: Bu tanımdan yola çıkarak, yapılan çalışmalarda boşluğun, konstrüksiyonun ve cam tiplerinin optimum konfigürasyonu irdelenmiştir.
Şekil 2’de gösterildiği gibi, beş tip havalandırma modu vardır: DSF-tipolojileri hakkında kapsamlı literatür Poirazis’te (2004) bulunabilir [3]. Saelens (2005) ayrıca, geleneksel cepheler ile ilgili olarak AFW, DSF ve SUP’un enerji performansını araştırmıştır [4]. Enerji verimliliği açısından bakıldığında Tip 5, (tampon bölge) kışın yüksek termal performansa sahiptir. Tip 3 ve Tip 4 doğal havalandırma için iyi uygulamalardır. Son olarak, Tip 1 ve 2, cam paneller arasında aşırı ısınmayı önlemek ve yaz koşullarında enerji talebini azaltmak için etkili yollardır. Ayrıca, kışın SUP-penceresinin ve yaz aylarında yeterli boşluk havalandırması olan DSF’nin kombinasyonu, hem ısıtma hem de soğutma yükünü azaltabilir. Regazzoli’ye [5] göre, 1000 mm’lik boşluk derinliğine sahip çok katlı çift c (Multi-Storey DSF) enerji tüketimi açısından yıllık yüzde 31’lik verimlilik artışı sağlar.
PROBLEM İkincisi, enerji verimli tasarımlarda (Passive House ve Net-Zero Buildings vb.) çok fazla yalıtım, yetersiz taze hava ve güney yönü dışındaki duvarlarda çok az cam kullanılması gibi nedenlerle iç hava kalitesinin ve konforun azalmasıdır. Dolayısıyla problem, sadece enerji verimli, iyi yalıtımlı cepheler yapmak değil, bunları yaparken, iç hava kalitesi yüksek, doğal ışık alabilen cepheler tasarlayabilmektir. Bu nedenle, bu çalışmada giydirme cephe sistemi, HVAC sistemiyle entegre edilmiş, hem doğal ışık hem yüksek taze hava oranı ve havalandırma ile iç hava kalitesi artırılmaya çalışılmıştır. Termal ve yapısal analizden önce mevcut cephe sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarını özetlemek gerekirse, genel olarak, DSF’lerin en önemli avantajı doğal havalandırma, düşük U değeri (özellikle kış aylarında) ve akustik performanstır. Dezavantajları ise, yüksek yatırım maliyeti, yangın güvenliği kısıtlamaları ve kullanılabilir alanın azalmasıdır. Çok cidarlı cephelerin tüm çalışma modlarının avantajlarından yararlanmak için oldukça karmaşık bir cephe tasarımı, motorlu damperler ve otomasyon sistemine ihtiyaç duyulduğu açıktır. Bunlar tabii ki hem yatırım hem de işletme maliyetlerini yükselten önemli faktörlerdir.
STRATEJİ
Model A: Çift camlı + tek cam, egzoz havası Yazının devamını e-dergi'den okumak için lütfen tıklayınız. İlginizi çekebilir... Knauf İzogips® Fine ile İki Ürün Yerine Tek Ürün ile ÇözümKnauf mühendisleri tarafından son teknolojiyle geliştirilen İzogips® Fine, duvar uygulamalarında, kaba sıvalı yüzeylerde bulunan düşük seviyedeki bozu... Bet10 Roof Control SystemsBET10 firması, Türkiye'de çatı su kaçaklarının tespiti alanında yerli üretim makinesi ile bir ilki gerçekleştiriyor.... Çağdaş Cephe Teknolojisi KNAUF SM 700 PROKnauf, SM 700 PRO ile üstün özelliklere sahip, benzersiz ve çok yönlü bir sıva sunuyor. 'Benzersizliği', uzun entegre elyafları sayesinde en y... |
|||
©2019 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir.