
Sürekli depremlerin yaÅŸandığı ülkemizde kentsel dönüÅŸüm projeleri son dönemde hız kazanırken, sektörünün öncü firmaları arasında yer alan Betoya, bu projeler için depreme dayanıklı panel duvar üretimine baÅŸlayacak. Prefabrik yapı elemanları üretiminde Ege Bölgesi’nin en büyük tesislerinden biri olan Betoya, Ar-Ge’ye verdiÄŸi özel önem sayesinde geliÅŸtirdiÄŸi yüksek teknolojili yeni ürünü ile sektörde fark yaratmaya hazırlanıyor.
Yatırım başladı
Betoya Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Muhsin Dönmez yaptığı açıklamada, kentsel dönüÅŸüm ve dayanıklı yapı ihtiyacına çözüm sunacak panel duvar üretimi için tesis yatırımlarına baÅŸladıklarını belirtti. 82 bin metrekare açık, 30 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Betoya’nın, günlük 200 metreküp beton üretim kapasitesiyle bölgede lider konumda olduÄŸunu ifade eden Dönmez, “Åžirketin üretim kapasitesini artırmak ve ürün gamını geniÅŸletmek için tam otomasyon sistemine sahip yeni bir tesis kurmaya hazırlanıyoruz. Yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alanda yapılması planlanan panel duvar üretim tesisi için yeni beton santrali kurduk” dedi.
“Panel duvarlar iÅŸçilik ve zamandan kazandıracak”
Panel duvar üretiminin Türkiye’de bir ilk olacağını ifade eden Dönmez, “Bu duvarlar taşıyıcı özellikte, ısı izolasyonlu, depreme dayanıklı ve montaja hazır olacak. Bu sistem sayesinde hem zamandan hem iÅŸçilikten tasarruf saÄŸlanacak. Ürün konvansiyonel inÅŸa yöntemlerine göre önemli maliyet avantajları sunuyor. Panel duvarlar iç ve dış cephede kullanılabiliyor. Projeye uygun üretim yapılacak ve tesisat boÅŸlukları üretim sırasında panellere entegre edilecek. Böylece hem daha az personel ihtiyacı olacak ve olası iÅŸ kazaları azalacak hem de zamandan tasarruf saÄŸlanmış olacak. Ayrıca üretim hava koÅŸullarından asgari düzeyde etkilenecek. Bu ürün özellikle kentsel dönüÅŸüm süreçlerine hız kazandıracak. Panel duvar sistemleriyle hızlı ve güvenli inÅŸa mümkün olacak. Ancak bu sistemin yaygınlaÅŸabilmesi için mimari projelerin bu yeni teknolojiye uygun ÅŸekilde tasarlanması ve kamuoyunun bu sisteme alışması gerekiyor” diye konuÅŸtu.
“Kentsel dönüÅŸüm hala çok yavaÅŸ”
Türkiye’de kentsel dönüÅŸümün hâlâ yeterli hızda ilerlemediÄŸini dile getiren Dönmez, “Kentsel dönüÅŸüm, depremden sonra gündeme geliyor. Oysa bu bir öncelik olmalı. SaÄŸlam zeminli alanlara yönelim teÅŸvik edilmeli. Halkın uzlaşısı ve kamunun yönlendirici tutumu bu süreci hızlandırabilir” dedi.
“Sektörde alım talepleri erteleniyor”
Betoya’nın çatı ÅŸirketi Kuryap bünyesinde konvansiyonel inÅŸaat faaliyetlerinin de sürdüÄŸünü ifade eden Dönmez, “Montrö’de bir rezidans, Marmaris Selimiye’de ise bir otel projemiz devam ediyor, Manisa da ticari gayrimenkul projemize baÅŸlıyoruz. Kendi arsalarımız üzerinde yapsat modeliyle projeler geliÅŸtirmeyi sürdürüyoruz” dedi.
İnÅŸaat sektöründe son dönemde maliyetlerin enflasyonun altında kaldığını ancak yüksek faizlerin alımları ertelediÄŸini belirten Dönmez, “İnsanlar yüksek faiz nedeniyle yatırımlarını erteliyor. Ancak nüfus artışı ve göçle birlikte konut ihtiyacı devam ediyor. Talep ertelense de asla bitmiyor” diye konuÅŸtu.
R E K L A M