
ÇATIDER'den Deprem Haftası Açıklaması: "Binalar Tüm Unsurlarıyla Depreme Hazır Olmalı"![]()
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, Deprem Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada “Ülkemizin bugüne kadar yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 şehrimizde çok üzücü kayıplara ve yıkımlara neden oldu. Büyük bölümü faylar üzerinde yer alan Türkiye’nin depreme her an hazır olması gerektiğini çok acı bir şekilde görmüş olduk. Bir daha böyle büyük acı ve kayıplar yaşamamak için depremi hayatımızın bir parçası olarak kabul etmeli ve gereken önlemleri eksiksiz olarak almalıyız” dedi. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle açıklamada, Türkiye’yi sarsan son depremlerin unutulması imkansız büyük acılar yaşattığını söyledi. Benzer acıların bir kez daha yaşanmaması için ivedilikle önlemler alınması gerektiğini hatırlatan Şenal şunları söyledi: “Topraklarının yüzde 92’si fay hatları üzerinde bulunan Türkiye’de, her yıl irili ufaklı binlerce sarsıntı yaşanıyor. Şubat ayında ülkemizin bugüne kadar yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 şehrimizde çok üzücü kayıplara ve yıkımlara neden oldu. Yıkımların temel nedeni; yer seçiminden yapı tasarımına, yapı üretimi ve denetimine kadar sağlıklı bir sistemin kurulmamış olmasındandır. Yer seçimi, yapı tasarımı, üretimi ve denetimi aşamalarında mimarlık ve mühendislik biliminin, bilgisinin gerekleri tam olarak yerine getirilmediği sürece, meydana gelecek depremlerde ciddi mal ve can kayıplarının yaşanacağı unutulmamalıdır.” Hasarlı binalarda genelde niteliksiz malzeme ve uygulama ile taşıyıcı eleman donatılarının korozyona uğrayarak etkili kesitlerin küçülmesi sonucu betonda çatlama-dökülmeler oluştuğunu söyleyen Yaşar Şenal, kurallara uygun projelendirilip inşa edilmiş bir binanın ömrünün çok daha uzun olacağını belirtti. Su yalıtımının da binanın korunmasında hayati öneme sahip olduğunu hatırlatan Şenal, inşaat işlerinin bir nevi suyla savaş olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Suyun her formuyla mücadele halindeyiz. Yalnızca sıvı halini düşünmeyelim. Suyun buhar halindeki nemin suya dönüşme hali bile çeşitli noktalarda tehlike yaratır. Bunun yanı sıra buz kar gibi suyun çeşitli formları olarak binaya zarar verir. Gelişen inşaat teknolojileriyle bunlar artık biraz daha geride kaldı. Su yalıtımının doğru şekilde uygulanmasıyla bu sorunların tamamen ortadan kaldırılması mümkün.”
Deprem veya fırtına gibi afetlerde çatı üzerindeki plansız yükler tehlike yaratabilir İlginizi çekebilir... GOOA Architects'ten Batum'a Terzioğlu Batum VillalarıGOOA Architects imzasıyla tasarlanan Terzioğlu Batum Villaları, Gürcistan'ın hızla gelişen sahil kenti Batum'da özgün bir yaşam anlayışı sunuy... Büyükşehirlerde Ses Yalıtımının Yaşam Kalitesine EtkisiODE Yalıtım'ın geliştirdiği ODE Starflex gibi cam yünü bazlı ses yalıtımı ürünleri, sadece gürültüyü azaltmakla kalmıyor; aynı zamanda ısı yalıtım... Klima ile Artan Elektrik Tüketimini %50 Düşürmek için Isı YalıtımıÜlkemizde yıllık 347,9 terawatt saati bulan ve yaz aylarında rekor seviyelere ulaşan elektrik tüketiminde tasarrufun yolu ise kaliteli ısı yalıtımında... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.