
Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayan Eti Alüminyum, üretimde kullandığı enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Gelecek yıl devreye almayı planladığı haddehanenin enerji ihtiyacını da ÅŸimdiden planlayan ÅŸirket, mevcut 4 güneÅŸ enerjisi santraline 3 yeni GES eklemek için harekete geçti.
Cengiz Holding çatısı altında, küresel bir marka olarak faaliyetlerini sürdüren Eti Alüminyum, ‘yeÅŸil alüminyum’ stratejisiyle yatırımlarına devam ediyor. Üretimde kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan saÄŸlanması konusunda büyük hassasiyet gösteren ÅŸirket, devam eden projelerinin enerji ihtiyacını da ÅŸimdiden planlıyor. Bu kapsamda entegre üretim tesislerinin yer aldığı SeydiÅŸehir’de halihazırda toplam 163 MW’lık 4 güneÅŸ enerji santraline (GES) sahip olan ÅŸirket, yılın ilk çeyreÄŸinde devreye almayı planladığı haddehanenin enerji ihtiyacını karşılamak için Gaziantep, Sivas ve Çumra’da 3 yeni GES yatırımı yapacak.
‘GüneÅŸte kurulu gücümüz 334 mw’a ulaÅŸacak’
Åžirketin geleneksel iftar davetinde Konya yerel basınıyla bir araya gelen Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, 1.600 kiÅŸilik büyük bir aile olduklarını belirterek, “Yılda 82 bin tonluk üretimimiz bulunuyor. Bu üretim gücümüz sayesinde her yıl 300 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiyoruz. Ülkemizin yarım asırlık tarihine tanıklık eden Eti Alüminyum SeydiÅŸehir Tesisimiz, 2005 yılından beri Cengiz Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Son 20 yılda Konya’da yaptığımız kapasite artırımı ve teknoloji yatırımları 700 milyon doları aÅŸtı. Bugün ülkemizin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılarken, yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz” diye konuÅŸtu. Dünya alüminyum sektörünün henüz çok yeni konuÅŸmaya baÅŸladığı ‘YeÅŸil Alüminyum’un, son 5 yıldır ÅŸirketin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade eden Arkan, “Üretimde kullandığımız elektriÄŸi tamamen yenilenebilir kaynaklı enerjiden saÄŸlıyoruz. Oymapınar’daki hidroelektrik santralimizden sonra SeydiÅŸehir’de 4 güneÅŸ enerji santrali kurduk. Devam eden haddehane yatırımımıza paralel olarak üç yeni güneÅŸ enerji santralimizin yapımına baÅŸlıyoruz. Gaziantep’te kurulum devam ediyor; bunu Sivas ve Çumra’daki santraller takip edecek” dedi. Gaziantep’teki santralin bu yılın temmuz ayında tamamlanacağını belirten Arkan, ÅŸöyle devam etti: “DiÄŸer iki santralimizi de 2026 yılında devreye almayı planlıyoruz. Toplam 310.000 güneÅŸ panelinden oluÅŸacak üç santralimiz faaliyete baÅŸladığında güneÅŸ enerjisinde 163 MW olan kurulu gücümüz 334 MW’a çıkacak. Üç santral için toplam 87 milyon dolarlık yatırım gerçekleÅŸtireceÄŸiz.”
Yılda 100 bin ton hadde ürünü üretecek
Haddehane yatırımıyla birlikte yerli savunma sanayi baÅŸta olmak birçok stratejik sektörün ihtiyaç duyduÄŸu sıcak ve soÄŸuk hadde ürünlerini üretmeye baÅŸlayacaklarını anlatan Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, “Ülkemizde son yıllarda alüminyum hadde ürünleri ithalatı 170 bin tona ulaÅŸtı. Bu, aÅŸağı yukarı 600 milyon doların üzerinde bir tutar anlamına geliyor. Biz bunun önüne geçmek; savunma sanayii gibi stratejik sektörlerde arz güvenliÄŸini saÄŸlarken, uçak gövdelerinde, zırh malzemelerinin hammaddesi olarak ve gemi endüstrisinde kullanılan alüminyum hadde ürünleri üretebilmek amacıyla haddehane yatırımına baÅŸladık. Ülke ekonomisinin lokomotifi olacak yeni haddehanede ilk ürünlerimizi önümüzdeki yıl üretmeyi planlıyoruz. Ä°lk etapta 100 bin tonluk üretimle baÅŸlayacak olan tesisimiz, daha sonra 200-250 bin tonluk kapasiteye ulaÅŸabilecek. Bu üretim gücü sayesinde, önümüzdeki yıllarda cari açığın kapanmasına olan katkımızı artırarak 350 milyon doların Türkiye’de kalmasını saÄŸlayacağız.”
R E K L A M