200x200 piksel Reklam Alanı

Yenilikçi Malzemeler Merkezi Material ConneXion Artık İstanbul'da

Yenilikçi Malzemeler Merkezi Material ConneXion Artık İstanbul'da

20 Ocak 2012 | SÖYLEŞİ
36. Sayı (Ocak - Şubat 2012)

Yapı dünyasının bilgi merkezi YEM’in Fulya’daki binasında kurduğu Material Connexion İstanbul, ülkemizde mimarlıktan tekstile, grafikten sanata, modadan ulaşıma kadar pek çok alanda tasarım dünyasının ve sanayinin gelişimine katkı sağlayacak...
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), dünyanın yenilikçi malzemeler konusundaki en büyük ve önemli merkezi olan Material Connexion ile imzaladığı işbirliği anlaşması çerçevesinde “Material Connexion İstanbul”u kurdu.
Yenilikçi malzeme alanında dünyanın yakından takip ettiği Material Connexion New York, Bangkok, Köln, Daegu, Milano, Pekin ve Seul ofislerinden sonra şimdi de İstanbul’da açılan malzeme kütüphanesi ile ülkemizdeki tasarımcılar, malzeme üreticileri, akademisyenler, inovasyon ve tasarım liderleri için önemli bir platform yaratıyor, Türk tasarım dünyasının yeni jenerasyon ürünlerle tanışmasına katkı sağlıyor.
Material Connexion, 6600’den fazla yenilikçi malzeme örneği bulunduran malzeme kütüphanesi, disiplinler arası uzmanlarıyla verdiği danışmanlık hizmeti, güncel malzeme ve teknoloji araştırma raporları, tüm dünyadaki yenilikçi malzeme bilgilerine ulaşımı sağlayan online veritabanı ve bu alandaki tüm ilgililerin yakından takip ettiği eğitim programları ve yayınlarıyla bilim ve tasarım arasında köprü oluşturuyor.

1997 yılında Amerika’da George M. Beylerian tarafından kurulan, New York merkezli Material Connexion, “Her fikrin bir malzeme çözümü vardır” görüşüyle çalışmalarını dünyanın 8 ayrı noktasındaki ofisleriyle sürdürüyor. Material Connexion İstanbul malzeme kütüphanesinde 500 yeni malzemenin sınıflandırılmış bir derlemesinin yanı sıra online veri tabanı üzerinden 6600’ün üzerinde malzemeye anında erişim hizmeti sunuluyor. Ayrıca firmalara özel proje hizmeti veriliyor; tasarım konferansları ve sergiler düzenleniyor. Profesyonellere, projeleri veya ürünleri için yeni malzemeler bulmada ve malzeme üreticileri ile kullanıcılar arasında iletişim kurmada bilgi ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor.

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay:
“Material Connexion, YEM’in Yapı Sektörü ile Sınırlı Kalmayan Bir Projesi”

Material ConneXion’u “Yenilikçi Malzemeler Kütüphanesi” olarak tanımlayan Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, “Tıpkı bir kütüphanede kitapların biraraya getirilmesi ve insanların bundan yararlanması gibi, bizde de malzemeler biraraya getiriliyor ve insanlar gelip bu ‘yenilikçi’ malzemeleri görebiliyor.” diyor.
“Yenilikçi malzeme, bildiğimiz malzemelere kazandırılan yeni özelliklerle malzemelerin geliştirilmesi.” diyen Onay, “Bir tasarımcı ya da bir Ar-Ge veya Ür-Ge bölümü, ürünüyle ilgili yeni bir tasarım yapmak istediğinde yeni bir malzemeye; bu noktada da bu yenilikçi malzemeleri görebileceği bir yere ihtiyaç duyuyor. Biz de burada tasarımcılara, ürün geliştiricilere ve Ar-Ge’cilere piyasada bulunan diğer ürünlerin dışında farklı özellikler kazandırılmış yenilikçi malzemeler hakkında bilgilerin yer aldığı bir kütüphane sunuyoruz. Dünya çapında 8 ofisten toplanmış olan bu yenilikçi malzemelerin tamamını dünyayla aynı anda İstanbul’da Türkçe olarak görme imkanı sunuyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Material Connexion’dan tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tasarımcıların, Ür-Ge ve Ar-Ge’cilerin çok faydalanacağını sözlerine ekleyen Onay, şöyle devam ediyor: “Material Connexion, Yapı Endüstri Merkezi’nin çatısı altında olmakla birlikte, Yapı Endüstri Merkezi’nin yapı sektörü ile sınırlı kalmayan bir projesi. YEM, 43 yıllık mazisinde hep yapı sektörü içerisinde kalmaya özen göstermiş bir şirket. Material Connexion projesi ile bilgi birikimimizi, gücümüzü ve 43 yıllık itibarımızı ortaya koyarak zaten yaptığımız bilgi sunma işini ‘yapı’ parantezini kaldırarak yapmak istiyoruz.”

“Material Connexion kütüphanesinde bulunan malzemeler sektöre spesifik değil. Örneğin su geçirmemek, yüksek ısı yalıtımı vs. farklı özellikleri olan bir tekstil malzemesi var. Bir hazır giyim tasarımcısı bu malzemeyle bir mont yapmayı düşünülebilir. Bir mobilya tasarımcısı ise aynı malzemeyle koltuk kaplamayı düşünebilir. Ya da başka biri binasını kaplamayı düşünebilir. Burada verilen know-how endüstri başlamadan veriliyor; ondan sonra endüstri süreci devreye giriyor.”

“Material Connexion’ın 14 senelik bir geçmişi var. Bu 14 senede 5 tane Türk materyali bu kütüphaneye girmiş. Bizim açılışımızdan sonra ise henüz bir ay bile olmadan şu anda 10 tane ürün bekliyor. Türkiye’ye gelmesinin, Türkçe olmasının ve Türkler tarafından yönetilmesinin farkı burada. Material Connexion Türkiye’de bilinmeyen bir iş değildi. Türk tasarımcıların birçoğu biliyordu. Ama artık gelip gezebilmek, buradan da faydalanabilmek çok büyük fark yaratıyor.”

Material Connexion İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Didem Eski:
“İhtiyaç Duyanlara Malzeme Danışmanlığı Hizmeti de Veriyoruz”
Material Connexion’da dünyanın her yerinden farklı alanlarda faaliyet gösteren üreticilerin malzemeleri olduğunu söyleyen Material Connexion İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Didem Eski, “Buradaki malzemelerin know-how’ı firmaların kendi bünyesinde hazırlanıyor. Bizim yaptığımız şey sadece bu yenilikçi ürünleri bulup, sisteme dahil edip, malzeme kategorisine göre ayarlayıp kullanıcıya sunmak.” diyor.

Türkiye’den de Material Connexion’a girebilecek malzemeleri araştırdıklarını belirten Eski, “Farklı sektörlerden yenilikçi ürünleri sisteme dahil etmek istiyoruz. Firmalardan ürünlerle ilgili bilgileri alıyoruz ve Material Connexion kütüphanesi için New York’a yolluyoruz. Her ayın ilk haftası bir jüri toplanıyor ve başvuran bütün ürünleri değerlendiriyor. Değerlendirme sonucunda yenilikçi olduğuna inandıkları ve bu kütüphanede varolmasının tasarımcıya ya da diğer kullanıcılara fayda sağlayacağını düşündükleri ürünleri Material Connexion kütüphanesine alıyorlar. Burada en önemli kriter, ürünü ortaya koyan firmanın mutlaka ürünü üretiyor olması. Tasarımcı bir ürünü kütüphanede gördüğü anda o ürünün üreticisine telefonla ulaşabiliyor ve malzemenin örneğini talep edebiliyor.” şeklinde konuşuyor.

Material Connexion’ın sisteme dahil olan ürünler için firmalardan herhangi bir bedel istemediğini hatırlatan Eski, “Kullanıcı bu ürünleri üyelik dahilinde görüyor. Kurumlar ya da kişiler kütüphaneyi fiziksel ya da online kullanmak üzere farklı paketler halinde yıllık üyeliklerle kullanabiliyorlar. Kütüphanedeki bilgi birikiminin fazlalığı nedeniyle ihtiyaç duyanlara da biz malzeme danışmanlığı hizmeti veriyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

İstanbul’da 500’e yakın ürün görülebiliyor
Material Connexion İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Didem Eski, şöyle devam ediyor: “Material Connexion’da ürünler sektör spesifik değil, malzeme odaklı. Malzeme kategorilerine göre dağılıyor; polimerler, camlar, metaller, doğal ürünler, çimento esaslılar, karbon esaslılar, prosesler ve seramikler gibi ayrışıyor. Veritabanında 6600’e yakın ürün var ve her ay yaklaşık 50 yeni ürün ekleniyor. Bu ürünler eklendiği anda da şu anda dünyanın sekiz farklı noktasında yer alan Material Connexion’lara aynı anda iletiliyor. Herkes aynı anda bu yeni ürünü kütüphanede fiziksel olarak görüyor. Dolayısıyla burayı ziyaret edenler her ay yeni birtakım ürünlerle karşılaşıyor. Yani kütüphane sürekli gelişiyor. İstanbul’da ise şu an 500’e yakın ürün fiziksel olarak görülebiliyor. İstanbul kütüphanesi kurulmadan önce Türkiye’den üçü tekstil, iki tanesi de seramik olmak üzere 5 tane ürün vardı. Fakat artık biz de birtakım ürünler göndereceğiz. Şimdi hangilerini göndereceğimize karar vermeye çalışıyoruz.”

Üniversitelere özel üyelik koşulları sunuluyor
“Şu anda bireysel üyelik talebi çok fazla. Öğrenciler oldukça ilgi gösteriyor. Üniversitelerden toplu üyelikle ilgili talep geliyor. Kurumsal anlamda farklı sektörlerden Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla görüşüyoruz. Üniversiteler ve öğrenciler bizim için önemli. Öğrenciler bu işe ne kadar baştan bağlanır ve sistemin faydasını algılamaya başlarlarsa, iş hayatlarında da o kadar fayda sağlayabileceklerini düşünüyoruz. O yüzden üniversitelere özel birtakım farklı üyelik koşulları sunuyoruz.”

MATERIAL CONNEXİON'da YER ALAN BAZI ÜRÜNLER

ECI Ceramic Coating (Solar Reflective Roof Coating)
Püskürtülebilir seramik kaplama ECI Ceramic Coating, ısı transferini azaltmak için dış yüzeylerde kullanılabiliyor. Su geçirmez bir membran olan ürün, hava şartlarına dayanıklı ve aşınmaya karşı dirençli. Sprey şeklinde uygulanabiliyor. Konutların ve endüstriyel binaların çatı ve duvar uygulamalarında kullanılıyor.

Ombrae System
Karmaşık tasarımların doğrudan her tür katı malzemeye yerleştirilmesine olanak tanıyan yapısal görüntüleme teknolojisi. Dokular, desenler ve görüntülerin eşsiz üç boyutlu görüntüleme teknolojisiyle yüzey işlemleri olarak görüntülenmesini sağlıyor. Yüzey işleme, beton, metal, cam ve plastik dahil olmak üzere her ölçekte ve her tür katı malzeme üzerinde gerçekleştirilebiliyor.

Cellulose Fiber Insulation
Yüzde 80 geri dönüşümlü kağıttan ve yüzde 20 doğal bor kimyasallarından (komple yangın güvenliği ve böcek istilasına karşı koruma sağlayan Boraks ve Borik Asit) üretilen ses ve ısı yalıtımlı selüloz lif. Asbest, sentetik kimyasallar veya kanserojen lifler içermiyor ve zararsız şekilde biyolojik olarak parçalanabiliyor. Hafif, kolaylıkla monte edilebiliyor ve uygun havalandırma ile ve -10 ila 92° C (14 ila 198°F) arası sıcaklıklarda kullanıldığında küfe ve yoğuşmaya karşı dirençli. Standart olarak 60 x 60 cm (24 x 24 inç) boyutlarında, 80-95 kg/m3 arasında değişen yoğunluklarda ve 1 inç (2.5 cm) kalınlığında üretiliyor ve özelleştirme imkanı bulunuyor. Yalıtım sadece gri renkte sunuluyor. AS.2462 (selüloz lif yalıtım malzemesi üretimi için Avustralya standardı) ile uyumlu.

Ecocradle
Tarımsal atık maddelerinden ve canlı organizmalardan üretilen ambalaj. Yüksek odun özü içeren pamuk kozaları, pirinç kabuğu ve karabuğday kabuğu gibi bölgesel olarak elde edilen tarımsal yan ürünler, mantarların kökü olan mantar misellerini yetiştirmek için kullanılıyor. Organizmalar yedi gün içinde büyüyor, tohum kabuklarını çevreleyen, sindiren ve bunları nihai ürüne bağlayan minik beyaz lifler oluşturuyor. Komple proseste sentetik köpük üretimi ile karşılaştırıldığında birim başına 10 kat daha az enerji kullanılıyor.

ChroMyx
Esnek, su geçirmez, termo-kromatik (sıcaklıkla renk değiştiren) filmler ve tekstiller. Dikilebiliyor ve RF (radyo-frekansı) veya ultrasonik dalgalara karşı sızdırmazlık sağlayabiliyor. Mobilya, kıyafet, tıp, endüstri, oyuncak, yeni ürünler ve ambalajlarda kullanılıyor.

 

İlginizi çekebilir...

Ali Osman Özaydemir; "Kılıçoğlu; Geleceğin Çatılarına Yön Veren Lider Marka."

Kılıçoğlu Kiremit ve Megaron Çatı Teknolojileri'nin Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir merak ettiğimiz soruları okurl...
15 Nisan 2025

Yılın Profesyoneli Aysun Ecin, "İş Hayatıma Yön Veren Felsefemi; Güven, Ekip Ruhu ve Sürekli Gelişim diye özeltleyebilirim"

Hekim Yapı Pazarlama ve Satış Koordinatör Yardımcısı, 2025 Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri'nde Yılın Profesyoneli Ödülünü kazanan Aysun Ecin il...
25 Şubat 2025

Cepheder Başkanı Emre Ünaldı; "Cephe sistemleri, enerji verimliliği, estetik ve güvenlik açısından gelişen teknolojilere sahip bir alan haline geldi."

Cepheder Genel Kurulunda yeni yönetim kurulu seçildi. Emre Ünaldı Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Emre Başkan ilk söyleşini Çatı Cephe dergimizle yaptı. ...
25 Şubat 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.