200x200 piksel Reklam Alanı

Işıklar Kiremitleri En Modern Tesislerde Üretiliyor

Işıklar Kiremitleri En Modern Tesislerde Üretiliyor

20 Kasım 2015 | SÖYLEŞİ
59. Sayı (Kasım-Aralık 2015)

Işıklar markalı kiremitlerin üretildiği Selanik'teki KEBE'nin fabrikasını ziyaret ettik... Dünyanın en modern tuğla ve kiremit fabrikalarından birisi olan tesiste Granada, Valensiya ve Marsilya gibi kiremit çeşitlerinin yanı sıra Türkiye'de büyük ilgi gören ve metrekarede 10 adet kullanılan Padova da üretiliyor. Fabrikanın kapasitesi ise yılda 90 milyon kiremit ve 700 bin ton tuğla...

2012 yılında, KEBE Grubu ile stratejik ortaklığa girerek ürün gamına çatı sistemlerini de ekleyen Işıklar İnşaat Malzemeleri, bu işbirliğiyle zemin ve cephedeki tecrübesini çatıya da yansıtmaya başlamıştı... Buna karşılık Bartın’daki fabrikasında KEBE markalı kaplama tuğlaları, Architon ve Işıklar Cotto üreten Işıklar ile KEBE’nin işbirliği iki ülke arasındaki dostluğun gelişimine de katkı sağlıyor. Biz de bu kapsamda, Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2012’de “Yılın Çatı Kaplama Malzemesi” Ödülü’nü kazanan Padova’nın üretildiği KEBE’nin Selanik yakınlarındaki fabrikasını ziyaret ettik. Toplam 200 bin metrekarelik açık, 42 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu olan son derece modern ve çevreci tesiste yılda 90 milyon kiremit ve 700 bin ton tuğla üretiliyor.

Modern yöntemlerle üretim yapan, imalat ve stokta ileri teknoloji robotlarla maksimum enerji verimliliği ve üretim hızına sahip fabrika, biri kiremit, diğeri tuğla olmak üzere bağımsız ve birbirine paralel iki üniteden oluşuyor. Fabrikada ayrıca kiremit aksesuarları üretimi de ayrı bir ünite olarak yer alıyor. Üretim tam otomasyon ve robot teknolojisinin, en gelişmiş üretim kontrol sistemlerinin kullanımının bileşimi ile gerçekleştiriliyor. Bu şekilde yüksek kalite ve estetik ürünler üretiliyor, enerji tasarrufu sağlanıyor.

Fabrika, dünyanın en modern tuğla ve kiremit tesislerinden biri olma özelliğine sahip. Hata payı ve zayiatın minimize edildiği fabrikada bir vardiyada kiremit üretiminde 11 kişi, tuğla üretiminde ise 4 kişi çalışıyor.
Fabrikada Granada, Valensiya ve Marsilya gibi kiremit çeşitlerinin yanı sıra Türkiye’de büyük ilgi gören ve metrekarede 10 adet kullanılan Padova da üretiliyor. KEBE fabrikasının diğer önemli bir özelliği de kiremitlerin “Kaset Sistem” ile ikili pişirilmesi. Bu sayede özellikle büyük boyutlu kiremitlerde simetri ve düzgün form yakalanıyor.



Üretim aşamaları...

Tesisin hammadde stok sahasında birkaç aylık hammadde stoğu bulunuyor. Kiremit üretiminde çok yumuşak kum kullanılmıyor ve hammaddenin asit oranının çok düşük olması gerekiyor.
Fabrikanın içindeki 100 x 35 metre boyutlarında iki silo alanı bulunuyor. Hava şartlarının üretimi engellememesi için silolarda 15-20 günlük hammadde stoklanıyor. Dolayısıyla üretim aksamadan devam edebiliyor.

İnsan müdahalesi çok az
Hammaddenin üretime hazırlanış aşamasında farklı toprak cinsleri karıştırılıyor, eleniyor ve istenilen nem oranı elde edilinceye kadar su katılıyor ve toprak, mikserle homojen hale getiriliyor. Ardından ön kalıp aşamasına geçiliyor. Ön kalıptan üç sıra olarak çıkan toprak, vakum prese giriyor. Farklı ebat ve cinsteki tüm kiremit çeşitleri bu kalıptan çıkıyor. Bu aşamada çıkan atıklar da başka bir bant yardımıyla geri dönüşüm için üretimin ilk aşamasına gönderiliyor. Ardından kiremitler kurutma bantlarına yükleniyor ve 18 saate yakın ön kurutma işlemine tabi tutuluyorlar. Hiçbir insan müdahalesi olmadan vagonlar vasıtasıyla vagonlarda raflara dizilmiş halde kurutmaya giren kiremitlerin yüzde ellisi boyama kısmına geçiyor. Yüzde ellisi ise doğal hallerinde bırakılıyorlar.

Kaset sistem
Kiremitler fırına “Kaset Sistemi”yle üstte renkli, altta ise boyanmamış, natürel kiremitler şeklinde ikili ikili giriyorlar. Bu seramik ve tırnakları olan kasetler, kiremitlerin fırındayken, yüksek derecede formlarının bozulmamasını sağlıyor. Kiremitler üst üste pişmedikleri için formları sabit kalıyor ve yüzeyleri çok düzgün oluyor.
Fırından çıkan renkli, renksiz tüm kiremitler yıkanıp, silikon havuzuna sokulduktan sonra ambalaj aşamasına geçiliyor. Tam otomasyonlu tesiste nihai ürünler ise stok sahasına raylı sistemlerle, “insansız” olarak vagonlarla taşınıyor. Bu sistem insan gücü gerektirmediğinden zayiat da minimum seviyede oluyor.



Işıklar İnşaat Malzemeleri Genel Müdürü Özgür Üzeltürk:
“Işıklar Fabrikasında da Balkanlara Tuğla Üretiyoruz”



Fabrikayı Işıklar İnşaat Malzemeleri Genel Müdürü Özgür Üzeltürk, KEBE Türkiye Satış Müdürü Süheyla İbrahimoğlu, KEBE Üretim Müdürü Yorgos Kuçumbas ve Işıklar Çatı Sistemleri Satış Yöneticisi Erkan Yalınlı ile birlikte gezdik...

“Işıklar markalı kiremitlerimizin KEBE fabrikasında üretilmesine karşılık Türkiye’de de KEBE markalı kaplama tuğla üretiyoruz. Kaplama tuğla nispeten hafif olduğu için diğer ürün gruplarımıza göre satış şansı daha yüksek olan bir ürün grubu. Her iki firmanın ürün grupları birbirlerini tamamlıyor. Ayrıca iki grup da sadece kendi ülke pazarları değil de tüm dünya pazarlarında aktif ve rekabetçi olmak konusunda hassas olduklarından, birbirlerini hem satış hem üretim olarak tamamlıyorlar. İki fabrikanın gücüyle beraber daha çok satış noktasına ulaşıyoruz. Yunanistan’da kaplama tuğlalarımızın dışında Architon’ların da satışına başlandı. Yavaş yavaş Işıklar Cotto ile taban tuğla grubumuzu da Yunanistan’a göndereceğiz. Yunan ekonomisinin düzelmeye başlamasıyla beraber satışların daha da artacağını düşünüyoruz. KEBE, ihracatımızda 3. en büyük müşterimiz oldu. KEBE ile birlikte Balkan ülkelerine ihracatımız her geçen gün artarak devam ediyor”.

Kiremit artık tüm iklim bölgelerinde kullanılabilecek
“KEBE, kiremitleri çok geniş bir renk yelpazesinde üretebiliyor. Kiremidin renkli olması ise cephe ve çatı tasarımı açısından büyük avantaj yaratıyor. Tüm dünyada cephelerle uyumlu çatıların tasarımı yaygınlaşıyor. Çatılarda kiremidin kullanılmadığı Bodrum bölgesinde mavi renkli kiremitlerimiz pergolalarda çok sık tercih edilmeye başlandı. Bizim de rekabet gücümüzü artıran bir konu. KEBE’nin fabrikasında ‘engop’ ve ‘sırlama’ olarak iki tür renklendirme yapılıyor. Özellikle Türkiye pazarında üretimi olmayan sırlı ürün gruplarına talep daha fazla oluyor. Kiremidin sırlı olması büyük avantajlar yaratıyor”.

Işıklar Akademi kuruluyor
“Diğer önem verdiğimiz konu ise eğitim... Işıklar olarak cephe uygulama ustalarını 1994 yılından beri eğitiyoruz. Çatı sistemleri ile ilgili çalışmalara başladıktan sonra çatı uygulayıcıları ve taşeronlarını yoğun bir şekilde eğitmeye başladık. Önümüzdeki yıl da Işıklar Akademi’yi kuruyoruz. Çatıda iş güvenliği çok önemli. İş güvenliği konusunda çatılar yapının en riskli bölgesi. Bu sorumluluğun bilincindeyiz, dolayısıyla eğitimlere de ağırlık vereceğiz”.

KEBE CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Despina Kothali:
“Gerçek Dostluklarla Dolu Bir İşbirliği İçindeyiz”


KEBE’nin kurucusu Stavros Kotalis, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Despina Kotali ve Yönetim Kurulu 2. Başkanı Agis Kotalis (üstte)
Ambalajlı ürünler stok sahasına raylı sistemlerle “insansız” olarak taşınıyor... (altta)


“Yunan-Türk ilişkilerinde son yıllarda geçmişteki gerginlik ve anlaşmazlıklar bir yana konuldu. İki ülke bu anlamda en iyi dönemini geçiriyor. Her iki ülkenin halkı çoğu zaman aynı sosyal ve ekonomik sorunları yaşıyor. İki ülke arasında ciddi ticari işbirlikleri ve turizm sektöründe karşılıklı olarak büyük hareketlilik gözleniyor. Bizim Işıklar ile işbirliğimiz dört yıl önce kiremit, detay kiremitleri ve aksesuarlarıyla başlamıştı. İlerleyen süreçte Işıklar’ın kaplama tuğlaları, Architon ve Işıklar Cotto ile karşılıklı olarak devam ediyor. Bu sadece iki ülke arası değil, tüm dünyaya hitap eden ve hem ticari hem de gerçek dostluklarla dolu bir işbirliği. Kiremitlerimizin Türkiye’de estetik ve ciddi projelerde uygulanması ve ödül alması bizlere de gurur veriyor”.

Türkiye cezbedici bir pazar
“Birçok ortak noktamızın olduğu komşumuz Türkiye cezbedici bir pazardı. Bu pazara yönelmenin nedenlerinden biri, Avrupa düzeyinin ve geleneksel standartların muhafaza edildiği bir bileşim ve bu pazardaki alıcıların kalite ve estetik taleplerine ürünlerimizin karşılık verebileceği düşüncesiydi. Şirketimizin bu kararı almasında en büyük rol oynayan, şirketimizin Türk asıllı üyesi oldu. Yaptığı pazar araştırmaları sonucunda Türkiye pazarına girme düşüncemizi güçlendirdi, pazar ihtiyaçlarına ve taleplerine karşılık verebileceğimizi ve verimli olacağımıza inandırdı. KEBE halihazırda üretiminin yüzde 50’sini ihraç ediyor”.

Üretim tam otomasyonla yapılıyor
“Yunanistan’da stratejik bir noktada yer alan fabrikamız Balkan sınırlarına ve iki limana çok yakın mesafede kurulu. Sadece Avrupa standartlarına değil, dünya geneline hitap eden bir fabrika. Girdiği her pazarın ihtiyaçlarına ve taleplerine güçlü ve güvenilir şekilde karşılık verebilecek sertifikalı malzeme üretiyoruz. Üretimimiz tam otomasyon, robot teknolojisi ve en gelişmiş üretim kontrol sistemlerinin bileşimiyle gerçekleştiriliyor. Bu sayede yüksek kalitede estetik ürünler üretiyoruz, enerji tasarrufu sağlıyoruz, sera gazı emisyonlarımızı ve atık miktarlarımızı azaltıyoruz”.

 

İlginizi çekebilir...

Ali Osman Özaydemir; "Kılıçoğlu; Geleceğin Çatılarına Yön Veren Lider Marka."

Kılıçoğlu Kiremit ve Megaron Çatı Teknolojileri'nin Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir merak ettiğimiz soruları okurl...
15 Nisan 2025

Yılın Profesyoneli Aysun Ecin, "İş Hayatıma Yön Veren Felsefemi; Güven, Ekip Ruhu ve Sürekli Gelişim diye özeltleyebilirim"

Hekim Yapı Pazarlama ve Satış Koordinatör Yardımcısı, 2025 Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri'nde Yılın Profesyoneli Ödülünü kazanan Aysun Ecin il...
25 Şubat 2025

Cepheder Başkanı Emre Ünaldı; "Cephe sistemleri, enerji verimliliği, estetik ve güvenlik açısından gelişen teknolojilere sahip bir alan haline geldi."

Cepheder Genel Kurulunda yeni yönetim kurulu seçildi. Emre Ünaldı Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Emre Başkan ilk söyleşini Çatı Cephe dergimizle yaptı. ...
25 Şubat 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.