200x200 piksel Reklam Alanı

Işıklar Yapı Ürünleri Genel Müdürü Özgür Üzeltürk: "Ekoklinker'i Sağlam ve Yalıtımlı Duvarlar için Ürettik"

Işıklar Yapı Ürünleri Genel Müdürü Özgür Üzeltürk:

5 Ekim 2016 | SÖYLEŞİ
64. Sayı (Eylül-Ekim 2016)

Işıklar Yapı Ürünleri tarafından iki yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirilen ve geçtiğimiz mayıs ayında dergimiz tarafından organize edilen Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri'nde "Yılın Cephe Sistem Bileşeni" Ödülü'nü alan Ekoklinker, özel fırınlarda 1000 derecede pişirilen klinker tuğlanın iç kısmına mineral yün yerleştirilerek üretiliyor. Bu yeni ve ödüllü ürünle ilgili bilgi aldığımız Işıklar Yapı Ürünleri Genel Müdürü Özgür Üzeltürk, "Yüksek ısı ve ses yalıtımı sağlayan Ekoklinker, geleneksek duvar tiplerine göre çok daha ince olması nedeniyle yapıların sahip olduğu metrekarenin de artmasını sağlıyor" diyor...

ÇATI&CEPHE: Işıklar Holding’in inşaat ve tuğla ayağındaki yatırımlarından ve sektördeki konumunuzdan kısaca bahsedebilir misiniz?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Işıklar İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak bu yıl 42. yılımızı kutluyoruz. 42 yıl boyunca Avrupa standartlarında üretim yapan şirketimiz, ülkemizde sektör lideri konumunu sürdürürken, başta Avrupa olmak üzere 30 ülkeye ihracat yapıyor. Son yıllarda, enerji tasarruflu çağdaş binaların yapımında kullanılmaya uygun duvar sistemleri için de 1. ve 2. kademe olmak üzere yatırımlarımız planlandı, Ekoklinker ürünümüzde ilk kademe için gerekli Ar-Ge süreci ve yatırımlarımız tamamlanarak ürün testlerden başarıyla geçti ve önemli projelerde yerini almaya başladı. İnşaat malzemeleri sektörü içerisinde yer alan firmamız, klinker tuğla (yüksek derecede pişirilmiş tuğla), üretiminde ülkemizde yüzde 65’in üzerinde pazar payına sahip. Sadece ülkemizde değil, çevre ülkelerin önemli projelerin de zemin, cephe ve çatı kaplamalarında, tüm iklim bölgelerinde çok iyi performans gösteren ürünlerimizle yer alıyoruz. Otuzu aşkın ülkeye ihracatımız bulunuyor. Çevre ülkelerin pek çoğunda klinker tuğla üretiminin ve tecrübesinin olmaması da ürünlerimize olan talebi artırıyor.

ÇATI&CEPHE: Ekoklinker’in üretim süreci hangi aşamalardan oluşuyor? Üretim teknolojisinden de bahsedebilir misiniz?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Tüm klinker tuğla imalatında kullanılan hammadde kullanılıyor. Oldukça kaliteli bir hammadde. Hammadde öncelikle kırma öğütme ünitesinden geçiyor. Hazırlama ünitesinden geçirildikten sonra dinlendirme silolarına alınarak belirli süre bekletiliyor. Dinlendirme silolarından alınan hammadde, karıştırıcı ve ekstruder preslerde vakumlanıp preslenerek yaş üretim gerçekleştiriliyor. Yaş olarak üretilen tuğla içerisindeki rutubeti atıncaya kadar tünel kurutmalarda kurutuluyor. Kuruyan tuğla, tünel fırınlarda yüksek sıcaklıklarda pişiriliyor. Tüm bu aşamalar otomatik gerçekleşiyor. Fırından çıkan ürünlerin içerisine mineral yün adını verdiğimiz ısı yalıtımı ve ses yalıtımı sağlayan ürün yerleştiriliyor ve paketlenip ambalajlanarak satışa sunuluyor.
Üretim teknoloji Alman Keller firmasının geliştirdiği fırın, kurutma ve hazırlama sistemlerinden oluşuyor. Eksruder preslerde yaş olarak üretilen ürün, otomatik tünel kurutmada kurutularak, otomatik tünel fırında pişiriliyor.

ÇATI&CEPHE: Ekoklinler nasıl bir fikirle ortaya çıktı?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Ekoklinker Duvar Sistemlerini, yapı kabuğunda ısı yalıtımı, dolayısıyla enerji verimliliği ve minimum karbon salımını sağlayan yapılar oluşturmak; hem yapı kabuğunda hem de ara bölme duvarlarda ses yalıtımı sorunu çözmek; ve yapıların sağlıklı-doğal malzemeyle tasarlanma ihtiyacının her geçen yıl artması gibi üç önemli soruna çözüm yaratması için geliştirdik. Bu üç önemli konuda gelen yoğun talep doğrultusunda çatı, cephe ve zemin sistemlerimize ilave olarak binaların duvar sistemleri üzerinde çalışarak geliştirdiğimiz bir ürün.

ÇATI&CEPHE: Üretim sürecinde kurum dışı kişi veya kurumlardan fikir-yardım alındı mı?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Çalışmalarımız sırasında mühendislerimiz, TUKDER (Tuğla ve Kiremit Üreticileri Derneği) Başkan ve mühendislerinden, TUKDER Araştırma Merkezi’nden, Knauf Insulation’ın bilgi ve tecrübelerinden, farklı yalıtım malzemesi üreten firmalardan ve akademisyenlerden bilgi ve öneriler aldık.

ÇATI&CEPHE: Üretim kapasiteniz nedir? Ne kadarı bu ürüne ayrılmış durumda?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Toplam üretim kapasitemiz 180 bin ton/yıl. Bu kapasiteyi Bartın Bartuğsan ve Işıklar Boğaz fabrikalarımızda toplam üç fırınımızla sağlıyoruz. Bu ürün için kullanmayı planladığımız kapasite ise ilk yıl 40 ile 50 bin ton arasında olacak. 

ÇATI&CEPHE: Ülkede bu tür ürünlerin nasıl bir pazarı var?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK
: Türkiye’deki inşaat sektöründeki büyümenin ne kadar önemli olduğu, ülke ekonomisinde önemli bir itici güç olduğu herkes tarafından biliniyor. Ülkemizdeki nüfus artışı, refah seviyesindeki gelişme ile birlikte hızlı kentleşmenin getirdiği yapılaşmanın standartlara uygun ve kullanıcıya konfor sağlaması gerekiyor. Konforlu yapılar içinse yalıtım hayati önem taşıyor. Bunun yanında sektörün hızlı büyümesinin yanında konforu tam sağlayamadığımız maalesef ortada. Üretici olarak yıllardır toprak sektöründeki tecrübemize dayanarak hem ısı hem de ses yalıtımını gerçekleştirecek sağlam duvarlar için Ekoklinker’i ürettik. 

ÇATI&CEPHE: Ürünün avantajları hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Ekoklinker, yüksek derecelerde pişen kilin dayanıklılığı sayesinde sağlam, yüksek basınç dayanımlı, çerçeveli bir yapı oluşturuyor. Yanmaz. İçerisinde bulunan mineral yün ve boşluklu yapısı, sisteme mükemmel ısı yalıtımı sağlıyor. Isı iletkenlik hesap değeri 0,075 W/mK. Isı yalıtımı, duvar içine yerleştirildiği için hava şartlarından korunuyor, düzgün dış yüzeyi sayesinde geleneksel sıva ve gelişmiş sıva sistemleriyle uyum sağlıyor.
Ekoklinker 12, yine mineral yün ve yoğun kabuk yapısı (2100 kg/m3) sayesinde gerçek ses yalıtımı da sağlanmış oluyor. 12 cm’lik Ekoklinker ile Rw: 42 db olarak ses kesiciliği sağlanıyor. İnce kesitte yüksek ses yalıtımı temin etmesiyle birlikte konforun yanı sıra geleneksel duvar tiplerine göre daire başına 1 ile 3 m2 arasında alan kazandırıyor. Bu sayede tasarımcı daha geniş alanlara, müteahhitlerimiz de ilave kazançlara ulaşıyorlar. Sağlam kabuğu ve iç perdesi sayesinde duvarlarda dübelleme işlemi güven veriyor. Normal duvarlara göre 3-5 katı daha fazla çekme dayanımı oluşturuyor.
Yüksek bir basınç dayanımı, stabil yapısı, kolon ve kirişlere bağlanmasıyla birlikte taşıyıcı sisteme getireceği destek, cephe kaplama malzemelerinin çok sağlam şekilde ankrajlanması gibi özellikleri yapıların deprem sırasındaki gösterdiği performansında önemli etken olacaktır.

ÇATI&CEPHE: Ürün hangi tür yapılar için avantajlar sağlayacak? Öncelikle hangi yapıları ve sektörü hedefliyorsunuz?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Isı ve ses yalıtımı ihtiyacı olan yapıları hedefliyoruz;  bu da demektir ki tüm yapı tiplerini hedefliyoruz. Enerji verimliliğinden sağlanacak ekonomik büyüklükler ve buradan sağlanacak tasarrufun ekonomimize ve çevre sağlığına katkısı tartışılmaz bir gerçek. Bunun yanısıra karayolları, demiryolları, endüstri araçları, eğlence yerleri, spor alanları, reklam ve müzik yayınlarına yakın dış gürültüler ile komşu sesi, ev araçları, asansör, sıhhi tesisat vs. gürültülerinden uzak kalmak isteyen sorun ve şikayet sahibi, çözüm arayan konut sahiplerini hedefliyoruz.

ÇATI&CEPHE: Standart tuğla ve gazbeton ile karşılaştırma yaptığımızda göze öncelikle çarpan detaylar neler oluyor?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Öncelikle en önemli detay, yüksek ısı ve ses konforunun ince kesitte sağlanmasıdır. Örneğin, diğer duvar sistemlerinin daire aralarında 20-25 cm’de sağladıkları ses yalıtımı Ekoklinker ile 12-15 cm’de yakalanıyor. Cephelerde de yine ince kesitte ısı performanslarını 4 Isı Bölgesi’nde de kolayca sağlıyor. Kolay ve kiriş kaplamalarında özel kaplama detayı ile çok önemli kullanım avantajları ve konforu sağlıyor. Duvar, kolon ve kirişlerin duvarlarla birleşimlerinde sürekli ve çatlaksız yüzeyler oluşuyor. Farklı duvar sistemlerine göre klinker özelliğinden dolayı daha yüksek basınç dayanımı ve mukavemet sağlıyor.
Sağlam yapısı ile yok denecek kadar zayiatlı malzeme şantiyelere ulaşıyor. Ayrıca sağlam yapısı nedeniyle cephelere alüminyum ve çelik gibi askı malzemeleri güvenle asılabiliyor. Dübellerin çekme dayanımları 3-5 kat artıyor. Ekoklinker üzerine yapılan sıvalar çatlamıyor, tam tersine çok iyi yapışıyor.

ÇATI&CEPHE
: Ürünün yurtdışında bir muadili var mıdır?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Tam olarak Ekoklinker’in avantajlarına sahip bir ürün bulunmuyor. Boşluk yapısı çok daha az ürün örnekleri mevcut.

ÇATI&CEPHE: “Metrekare kazanımı da söz konusu olacak” diyorsunuz. Bununla ilgili kısa bilgi verir misiniz?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Isı yalıtımı duvar elemanı içinde çözümlendiği için cephe duvarları ayrıca ısı yalıtım malzemesiyle kaplanmayacak, dolayısıyla bu kalınlık metrekare kazancı olarak binaya eklenecek. Yalıtım performansı sayesinde ince kesitte yüksek ısı performansı ile duvar kalınlıkları azalacak. Daireler ve odalar arasında da ince kesitte yüksek ses yalıtımı sağlaması ile birlikte konforun yanısıra geleneksel duvar tiplerine göre 7 ile 10 cm duvar inceleceği için daire başına 1 ile 3 m2 arasında alan kazandırıyor. Bu sayede tasarımcı daha geniş alanlara, müteahhitlerimiz de ilave kazançlara ulaşıyorlar.

ÇATI&CEPHE
: Mantolama, enerji tasarrufu için son yıllarda yapılması gereklilik haline dönüştü. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK
: Enerji kaynakları giderek tükeniyor ve sağlıksız yapılar enerji harcamalarımızı büyütüyor. Yapılar doğru tasarlanmazsa enerji harcamaları havaya atılıyor. Ekoklinker sistemi ile binalar daha sağlam ve ekonomik mantolanıyor. Yalıtım levhası, yani mineral yün plakaları yüksek derecede pişirilmiş toprak ile korunuyor. İşçilik hatalarından dolayı yalıtım bozulmasına izin vermiyor. Geleneksel kullanımı olan sıvaya çok sağlam yüzey sağlıyor. Darbelere daha dayanıklı, neredeyse darbelerle kıramayacağınız veya delemeyeceğiniz sağlamlıkta yüzeyler oluşturuyor.

ÇATI&CEPHE: Çevresel katkıları nelerdir?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: İmalatında kanserojen madde kullanılmıyor. Yapısındaki kilden dolayı küf, mantar oluşumuna sebebiyet vermiyor. Yaptığı ısı yalıtımıyla milli ekonomiye katkı sağlıyor, çünkü bilindiği gibi toplam enerjinin yüzde 40’ı yapılarda kullanılıyor. Hammaddesinden dolayı da ekonomiye katkısı büyük. Yasalar çerçevesinde verimsiz topraklar ekonomiye kazandırılıyor. Tuğla ile sıvanın genleşme katsayısı birbirine çok yakın olduğu için sıva üzerinde çatlama yapmıyor. Rutubet içeriye girmediği için nem ve sıva dökülmeleri meydana gelmiyor.

ÇATI&CEPHE: İnşa süresine olumlu-olumsuz etkisi var mı?

ÖZGÜR ÜZELTÜRK: Düzgün yapısı ile birlikte kolay ve hızlı örülüyor. Böylece inşa süresini hızlandırıyor. Isı yalıtımı, tuğla örümüyle tamamlandığı için ayrı bir mantolama işlemine gerek kalmıyor. Firesi de yok denecek kadar az. Detay malzemeleri ile uygulayıcılara kolaylık sağlıyor.

 

İlginizi çekebilir...

Ali Osman Özaydemir; "Kılıçoğlu; Geleceğin Çatılarına Yön Veren Lider Marka."

Kılıçoğlu Kiremit ve Megaron Çatı Teknolojileri'nin Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir merak ettiğimiz soruları okurl...
15 Nisan 2025

Yılın Profesyoneli Aysun Ecin, "İş Hayatıma Yön Veren Felsefemi; Güven, Ekip Ruhu ve Sürekli Gelişim diye özeltleyebilirim"

Hekim Yapı Pazarlama ve Satış Koordinatör Yardımcısı, 2025 Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri'nde Yılın Profesyoneli Ödülünü kazanan Aysun Ecin il...
25 Şubat 2025

Cepheder Başkanı Emre Ünaldı; "Cephe sistemleri, enerji verimliliği, estetik ve güvenlik açısından gelişen teknolojilere sahip bir alan haline geldi."

Cepheder Genel Kurulunda yeni yönetim kurulu seçildi. Emre Ünaldı Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Emre Başkan ilk söyleşini Çatı Cephe dergimizle yaptı. ...
25 Şubat 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.