200x200 piksel Reklam Alanı

Baumit Genel Müdürü Atalay Özdayı: 'En Önemli Özelliğimiz İnovasyon'

Baumit Genel Müdürü Atalay Özdayı: 'En Önemli Özelliğimiz İnovasyon'

4 Haziran 2018 | SÖYLEŞİ
74. Sayı (Mayıs-Haziran 2018)
1.693 kez okundu

Geçtiğimiz yıl sektörde bir ilki gerçekleştirerek silolu ürün sevkiyatına başlayan Baumit, 2018’de de farklı uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Yapı İstanbul Fuarı’nda, inovatif bir yaklaşımla geliştirilen “Healthy Living” konseptini yapı sektörünün hizmetine sunan Baumit, diğer taraftan da dış cephe yarışması “Life Challenge” ile farkını ortaya koyuyor. Hem tüm bu konular hem de sektörle ilgili bilgi aldığımız Baumit Genel Müdürü Atalay Özdayı, “Baumit’in en önemli özelliği inovasyon... Dolayısıyla sürekli olarak yeni ürünleri mevcut ürün gamımıza eklemek için araştırmalar yapıyoruz” diyor...

ÇATI VE CEPHE: Baumit ve sektör açısından 2017 yılını kısaca değerlendirebilir misiniz? Ayrıca 2018 nasıl başladı ve nasıl gidiyor?

ATALAY ÖZDAYI: 2017’de ülke ekonomisi yüzde 7,4 büyürken, inşaat sektörünün yüzde 8,9 büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bunu da tetikleyen birkaç önemli faktör var... Üçüncü havalimanı, köprüler, Avrasya Tüneli gibi projelerin büyük oranda tamamlanmasıyla 2017 yılında kamu projelerinin etkinliği azaldı. Bunun yanında, Türkiye’nin bitmeyecek sevdası “Konut Sektörü” büyümesini sürdürdü. Yapı sektörünü olumlu yönde tetikleyen sektör de konut sektörü oldu. Ancak talep ile arz yine çok doğru orantılı değil ve konut satışları ciddi oranda geriledi. Yalıtım sektörüne baktığımızdaysa farklı ürün gruplarında ufak tefek iniş-çıkışlar olsa da genel olarak bir büyüme göremiyoruz.

Baumit olarak büyümemize 2010 yılından bu yana hiç ara vermeden çift haneli olarak devam ediyoruz. 2017 yılında satış verilerimiz çok pozitif sonuçlar verdi. Bölgesel olarak da önemli gelişmeler kaydettik. Marmara Bölgesi’nde büyüdük. Ankara’da yeni bir lojistik merkezi açmıştık, onun etkisiyle çok olumlu sonuçlar aldık. Ege Bölgesi’nde İzmir civarında yeni bir oluşuma girmiştik, orada da bir büyüme gerçekleştirdik. Bulunduğumuz yapı market şube sayısında ciddi bir artış sağladık. 2017 yılı Baumit Türkiye açısından oldukça olumlu bir yıl oldu. 

2018’inse ülke adına iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Sektör olarak güzel bir başlangıç yaptık. Havaların önceki yıllara göre daha iyi olması da bunda etkili oldu. 2019’daki seçimlerin öncesinde ekonomik olarak çok daha pozitif bir yıl olacağını düşünüyorum. Özetle 2018 iyi başladı, iyi de devam edecek gibi görünüyor. Baumit olarak da ilk çeyrek sonuçlarımızdan memnunuz ve yılın geri kalanında aynı sağlıklı gelişimle yılı kapatacağımızı umut ediyoruz.

ÇATI VE CEPHE: Ankara’da açılan lojistik merkezinizle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

ATALAY ÖZDAYI: Türkiye’de kısa ve orta vadede farklı yatırım planlarımız olsa da şu an için Gebze’deki tek fabrikamızla faaliyet gösteriyoruz. Lojistik ve fiyat açısından hassas bir sektörde yer aldığımız için bazı adımlar atmamız gerekiyordu. Ankara Bölge Müdürlüğü ve Lojistik Merkezimiz ile o bölgeye daha hızlı, daha efektif hizmet verebilmeyi hedefledik. Bu yatırımın kararını 2016 sonunda almıştık. 2017 başında da süratle uygulamaya geçirdik. Bugün itibariyle Ankara’da lojistik merkezi ve bölge müdürlüğü olarak kullandığımız, içerisinde tüm malzemelerimizin stoklu olarak bulunduğu, boya renklendirmesi dahi yapabildiğimiz müstakil bir adresimiz var. Bunun da 2017 yılında ciddi avantajlarını gördük. 2016 ile karşılaştırdığımızda Ankara ve civar illerde iki kattan fazla büyüdüğümüzü söyleyebilirim.

ÇATI VE CEPHE: Yine geçen yıl silolu ürün sevkiyatına da başlamıştınız... Bu uygulamanızın ne gibi etkileri oldu?

ATALAY ÖZDAYI: Silolu ürün sevkiyatı Avrupa’da çok yaygın... Sekiz milyon nüfuslu Avusturya’da Baumit’in yaklaşık 900 adet silosu var. Bize göre daha küçük nüfuslu ülkeler olan Romanya ve Bulgaristan’da da silolu ürün sevkiyatı çok genel bir uygulama. Biz de Türkiye’de, sektörde bir ilki gerçekleştirerek silolu ürün sevkiyatını ilk olarak Rönesans İnşaat’ın İstanbul’daki bir projesine yapmıştık. Tahmin ettiğimizden daha fazla da ilgi gördük. Uygulamacılardan çok olumlu geri dönüşler aldık, almaya da devam ediyoruz. Silonun hız, işçilik ve şantiye temizliği konusunda çok büyük avantajları var. Silolarımız, Rönesans projesinin ardından Zeytinburnu’nda Büyükyalı projesinde kullanıldı. Sonrasında da farklı projelerden talepler aldık ve almaya devam ediyoruz. Şimdi, kısa süre içerisinde silolarımızın sayısını artırmayı planlıyoruz. Bunun altyapısını hazırlıyoruz. Tabi bu uygulama sektörde fark yarattı. Biz de bu konuda öncü olmanın gururunu yaşıyoruz.

ÇATI VE CEPHE: Yeni ürünleriniz ve mevcut ürünlerinizdeki yeniliklerinizle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

ATALAY ÖZDAYI: Baumit’in en önemli özelliği inovasyon, yani yenilik. Dolayısıyla sürekli olarak yeni ürünleri mevcut ürün gamına eklemek için araştırmalar yapılıyor. Kendimizde eksik gördüğümüz tarafları tamamlamak üzere sürekli çalışan bir yapımız var. 

Bu kapsamda son dönemde “Healthy Living” adıyla bir konsept geliştirildi. Bu konsept, iç mekanlarda yalıtım ve üstüne boyalardan oluşan ürün gruplarını kapsıyor. “Viva Research Park”ta da bu ürün grubuyla ilgili araştırmalar yapılıyor. Viva Research Park’ta 12 tane küçük ev bulunuyor. Her birinin dış kabuğu farklı malzemeden oluşuyor ve her birinde 33 sensör yer alıyor. Bu sensörler nem, ısı, akustik gibi farklı parametreleri ölçüyor. Burada hangi dış ve hangi iç malzemeler birlikte kullanıldığında hangi değerlerin oluştuğu ölçülüyor. Çok ciddi bir yatırımla hayata geçirildi ve bugüne kadar 5 milyona yakın veri ölçüldü. Healthy Living ürün grubu da bu veriler sonucu geliştirildi. Özellikle sağlıklı iklim koşulları isteyenler, alerjik bünyeler için çok önemli bir ürün grubu.

Yalıtım zaten bizim ana ürün grubumuz. Dünyada 50 milyon metrekareye yakın bir hacme ulaşmış durumdayız. Türkiye’de de son 6-7 senedir her sene hacmimiz artıyor. Dış cephelerde de mevcut sistemin üzerine son kat ıslak malzemelerimiz bulunuyor. Boyalar ve dekoratif kaplamalar. “Top” adını verdiğimiz dekoratif kaplamalar, tek katta hem dekoratif sıva hem de boya katmanlarına çözüm oluyor. Birçok farklı dokusu var. Yurtdışında çok popüler olan, bizde ise son dönemde daha popüler hale gelen bir ürün grubu. 2017’de bu konuda oldukça mesafe kat ettik. Boya da bizim çok önem verdiğimiz bir ürün grubu. Boya konusunda son yıllardaki büyümemizin ardından 2018 yılında çok radikal bir büyüme bekliyoruz. İlk çeyrekte de hedeflerimizin üzerinde boya satışlarına ulaştık. Boya sezonunun da başlamasıyla daha yüksek rakamlara ulaşarak 2018 yılı içerisinde birçok projede Baumit boyalarının tercih edileceğini düşünüyorum.

Dış cephelerde son dönemde dikkat çeken bir diğer ürün grubumuz ise “Power Sistem”. Artık iklimler değişiyor. Biliyorsunuz 2017’de İstanbul’da gerçekten garip bir dolu fırtınası yaşadık. Bunun akabinde cephelerde oluşan darbe izlerini hepimiz gördük. Power Sistem de bu iklim değişikliklerine direnen, daha rijit ve darbe dayanımlı bir katman oluşturuyor. Merkezimin geliştirdiği Power Sistem’in ana bileşenleri yine kendi ürünlerimiz olan PowerFlex ve Silikon-Top. PowerFlex ile zorlu hava koşullarında, özellikle dolu şeklinde yağış alan bölgelerde yüksek darbe dayanımı sağlanıyor. Yapılan testler, PowerFlex hazır sıvası ile ısı yalıtım levhası üzerine yapılacak 3 mm’lik taşıyıcı sıva katmanı ile 10 Joule’luk darbe dayanımı elde etmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Taşıyıcı sıva kalınlığı 5 mm’ye çıkarıldığında bu dayanım ≥ 15 Joule seviyelerine yükseliyor. Yani neredeyse yumurta büyüklüğünde dolu yağışına dayanımlı.

ÇATI VE CEPHE: Gündeminizde bir de dış cephe yarışmanız var, “Life Challenge”...

ATALAY ÖZDAYI: Life Challenge, Baumit önderliğinde düzenlenen uluslararası bir estetik dış cephe yarışması. Yarışmaya katılmanın tek şartı, projelerin dış cephesinde Baumit ürünlerinin kullanılması, özelikle son katın Baumit olması. 

Life Challange ilk kez 2014’te Viyana’da düzenlenmiş ve o yarışmayı İspanya kazanmıştı. Sonrasında da bir sonraki yarışmanın kazanan ülkede düzenlenmesine karar verilmişti. 2016’da Madrid’de yapılmış ve Slovakya kazanmıştı. Biz de oradan önemli bir konut projemizle ödülle dönmüştük. Bu sene ise Haziran ayında Bratislava’da yapılacak.

Yarışmaya katılan projeler bağımsız bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Bu sene jüride Türkiye’den de Mimar Mehpare Evrenol yer alıyor. Türkiye’den bu sene 4 dalda 10 proje yarışmada olacak. Müstakil Ev kategorisinde “Toskana Vadisi”, “Haneks Erol Bey Sitesi”; Site, Konut, Apartman kategorisinde “Sinpaş Aquacity Denizli”, “Sinpaş Aydos Country”, “Tepeonaltı”, “Doğa Evleri”, “Yapısan Vadi”, “Ruşen Park Sitesi”; Konut Dışı Bina kategorisinde “Maslak 1453”, “Heybeli Oteli” ve Özel Ödül: Dokusuyla Fark Yaratan Yapı kategorisinde “Yapısan Vadi” yarışacak.

ÇATI VE CEPHE: Baumit Akademi’de çalışmalar nasıl gidiyor?

ATALAY ÖZDAYI: Baumit Akademi bizi en çok heyecanlandıran konulardan biri... Gebze fabrikamızda bir seminer odamız vardı ve orada eğitimler düzenliyorduk. Ancak bir akademi mantığına oturtmamız, yeni binamızla gerçekleşti. Doğrudan son kullanıcıya hitap etmediğimiz için yeni binamızın girişinde sadece bir showroom olmasındansa hem ürünleri gelen ziyaretçilerimize gösterebileceğimiz, hem de insanlara eğitim verebileceğimiz bir oluşum olsun istedik. Burada farklı gruplara farklı eğitimler veriyoruz. Öğrencilere, uygulamacılara, bayilere, bayi çalışanlarına farklı içerikte eğitimler veriyoruz. 2016 yılında 300 kişiye ulaştık, 2017’de bu sayı biraz daha arttı. 2018’deyse bu sayılara sadece ilk çeyrekte ulaştık. Geri kalan 3 çeyrekte de bu tempoyla çok daha olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz.

Bir diğer hedef de apartman yöneticileri. Ankara için bu çok daha farklı bir anlam ifade ediyor. Ankara’da renovasyon son iki senede ciddi seviyelere ulaşmış durumda. Renovasyonda da muhatap olduğumuz kişiler bina yöneticileri. Baumit Akademi’de apartman yöneticilerine Baumit’i anlatıyoruz. 2017’de de Ankara özelinde çok başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Ankara’da 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz iki misli büyümenin altyapısında da bu yatıyor.


 

İlginizi çekebilir...

Ali Osman Özaydemir; "Kılıçoğlu; Geleceğin Çatılarına Yön Veren Lider Marka."

Kılıçoğlu Kiremit ve Megaron Çatı Teknolojileri'nin Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir merak ettiğimiz soruları okurl...
15 Nisan 2025

Yılın Profesyoneli Aysun Ecin, "İş Hayatıma Yön Veren Felsefemi; Güven, Ekip Ruhu ve Sürekli Gelişim diye özeltleyebilirim"

Hekim Yapı Pazarlama ve Satış Koordinatör Yardımcısı, 2025 Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri'nde Yılın Profesyoneli Ödülünü kazanan Aysun Ecin il...
25 Şubat 2025

Cepheder Başkanı Emre Ünaldı; "Cephe sistemleri, enerji verimliliği, estetik ve güvenlik açısından gelişen teknolojilere sahip bir alan haline geldi."

Cepheder Genel Kurulunda yeni yönetim kurulu seçildi. Emre Ünaldı Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Emre Başkan ilk söyleşini Çatı Cephe dergimizle yaptı. ...
25 Şubat 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.